Spataderen

Alles over spataderen

Spataderen (varices)
Spataderen zijn aderen die verwijd zijn en bevinden zich meestal in de benen. Onder invloed van de zwaartekracht staat vooral veel druk op de wanden van de aderen in de benen. Spataderen ontstaan doordat de klepjes in de aderen niet goed meer sluiten. Normaal gesproken zorgen deze klepjes ervoor dat het bloed naar de aderen stroomt en niet terug kan zakken. Wanneer de klepjes in de aderen niet goed sluiten stroomt het bloed minder goed omhoog en komt er meer druk op de ader te staan. Hierdoor wordt de ader wijder. Door de toegenomen druk op de ader zullen meer klepjes niet meer goed sluiten en uiteindelijk wordt dit zichtbaar als spatader.

Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn. Spataderen is een afwijking die erg veel voorkomt. Spataderen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Factoren van invloed op het ontstaan van spataderen

Een aantal factoren is van invloed op het ontstaan van spataderen:

Erfelijke aanleg

Erfelijke aanleg speelt een rol bij het ontstaan van spataderen. Mensen met een aangeboren zwakte van de vaatwanden van de aderen zullen eerder last krijgen van spataderen.

Staan
Mensen die veel staan, bijvoorbeeld vanwege hun beroep, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van spataderen.

Geslacht
Vrouwen hebben vaker last van spataderen dan mannen.

Zwangerschap
Tijdens de zwangerschap kunnen om verschillende redenen spataderen ontstaan. De veranderde hormoonspiegel kan tijdens de zwangerschap de vaatwanden slapper maken. Daarnaast kan door de groeiende baarmoeder de terugstroom van bloed uit de benen naar het hart minder goed plaatsvinden, waardoor de druk op de aderen toeneemt. Tevens is tijdens de zwangerschap de hoeveelheid circulerend bloed bij de moeder groter.

Trombose
Bij trombose ontstaat een bloedstolsel in de (diep gelegen) aders. Dit kan vele oorzaken hebben. Wanneer het stolsel is verdwenen zijn meestal ook de klepjes verdwenen op de plek waar de trombose zat. Omdat de klepjes nu ontbreken, ontstaat een hoge druk op de klepjes in de ader onder dit punt. Deze klepjes kunnen hierdoor ook weer stuk gaan. Zo ontstaat een lang stuk ader dat geen functionerende klepjes meer heeft. De druk kan worden doorgegeven naar de oppervlakkig gelegen aders, waardoor deze ook gaan verwijden: dit wordt zichtbaar als spatader. Spataderen als gevolg van trombose gaan meestal gepaard met andere afwijkingen aan de huid die het gevolg zijn van een gestoorde bloedafvoer, zoals donkere vlekken, eczeem en oedeem bij de enkels. Dit kan het voorstadium zijn van een open been.

Verschillende typen spataderen
Op basis van de vorm en de grootte van spataderen kunnen verschillende typen worden onderscheiden:

Op basis van de vorm en de grootte van spataderen kunnen verschillende typen worden onderscheiden:

Kleine spataderen
De kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel ‘takkebosvenen’ genoemd. De meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren.

Middelgrote spataderen

Middelgrote spataderen zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten.

Grote spataderen
Grote spataderen zijn vaak dikke ‘kabels’. Grote spataderen ontstaan het meest vaak aan de uitwendige ader die aan de binnenzijde van het been loopt. Zelfs grote spataderen geven niet altijd klachten. Als er klachten zijn deze meestal:

  • moe, loom en zwaar gevoel
  • rusteloze benen
  • pijn
  • bloeden uit de spatader (bijvoorbeeld na stoten)

Wanneer er sprake is van grote spataderen is het van belang om een vaatchirurg / fleboloog hierna te laten kijken; de kans op aderontsteking, trombose en een open been neemt hierdoor namelijk toe.

Onderzoek
De vaatchirurg bepaalt eerst om wat voor een soort spataderen het gaat. Aanvullende onderzoeksmethoden hiervoor zijn het Doppler onderzoek en het Duplex onderzoek.

Bij Doppler wordt gebruik gemaakt van ultrageluidgolven waarmee de stroming van het bloed in de aderen hoorbaar kan worden gemaakt. Het is een snel en eenvoudig onderzoek en kan al tijdens een eerste bezoek worden uitgevoerd.

Indien er aanvullende informatie nodig is kan een Duplex onderzoek worden verricht. Dit lijkt sterk op het Doppler onderzoek. Echter, hier is de bloedstroom in plaats van hoorbaar, zichtbaar. Het voordeel is dat eventuele lekke kleppen in de aders beter kunnen worden opgespoord.

Behandelingen
Spataderen kunnen verwijderd worden door middel van diverse technieken:

  • Sclerocompressie (dichtspuiten)– Hierbij wordt er een soort ‘lijm’ in de spatader gespoten en vervolgens wordt de ader dichtgedrukt. Hierdoor wordt de spatader afgesloten en uiteindelijk door het lichaam zelf opgeruimd. Vooral de kleine en middelgrote spataderen komen hiervoor in aanmerking.
  • Operatie (strippen) – In geval van grote spataderen. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele anesthesie of onder plaatselijke verdoving. Tijdens de operatie wordt op twee of meer punten, in het verloop van de spatader, het bloedvat blootgelegd. Vervolgens wordt er een draad ingebracht waarmee de spatader binnenstebuiten uit het been wordt getrokken.
  • Ambulante flebectomie van Müller – Deze techniek wordt toegepast bij spataderen die zowel niet voor de sclerocompessietherapie als voor het klassieke strippen in aanmerking komen. Vooral geschikt voor middelgrote spataderen bij de knie en op de voetrug. De therapie kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd.
  • Endoveneuze Lasertherapie (EVLT) – Een belangrijke nieuwe ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen, die een belangrijk deel van de spataderoperaties gaan vervangen. Met deze behandeling is het niet meer nodig de hele spatader uit het been te strippen, maar wordt deze op elegante wijze van binnenuit dichtgelaserd.

Bron: Bergman Kliniek

Op zoek naar een goede kliniek, specialist, beauty shop, wellness center, city spa of cosmetische tandarts? Vind ze in onze klinieken & specialisten gids!
Lees meer

Cosmetische ingreep

Endoveneuze Laser Treatment (EVLT)
EndoVeneuze Laser Treatment (EVLT®) is de nieuwste ontwikkeling op het gebied van het verwijderen van grote spataderen. EVLT® laat spataderen verdwijnen zonder littekens, onder plaatselijke verdoving, in een minimale tijdsduur en zonder een langdurige herstelperiode. Een ziekenhuisopname is niet nodig en in minder dan een uur kun je verlost zijn van de vervelende en zichtbare gekronkelde spataderen. 98% van de behandelingen zijn een groot succes en vaak is een herhalingsbehandeling niet nodig.

Stem!