Liposuctie Liposculpture

Liposuctie / Liposculpture

Liposculpture is een moderne en meer verfijnde vorm van liposuctie. Liposuctie betekent letterlijk vet afzuigen. Met deze techniek worden hardnekkige, plaatselijke vetophopingen verwijderd die zelfs met lijnen of sporten niet weg gaan.

Deze vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Liposuctie / liposculpture is niet bedoeld om af te vallen en als alternatief voor een dieet. Mocht je te zwaar zijn voor een liposuctie, dan moet je eerst een dieet volgen. Een belangrijke voorwaarde voor liposuctie is dat de huid voldoende elastisch is. De Broca-index stelt vast of je geschikt bent voor deze ingreep.

Het consult
Tijdens het gesprek met de plastisch chirurg wordt bepaald of je wel in aanmerking komt voor liposuctie/liposculptuur. Je medische geschiedenis wordt besproken. Er wordt ook bepaald in welke mate er vet verwijderd kan worden en op locaties van je lichaam dit noodzakelijk is. Je plastisch chirurg bekijkt ook of jouw verwachtingen overeenkomen met wat hij/zij je kan bieden. Een liposuctie/liposculpture wordt soms onder algehele narcose en soms onder plaatselijke verdoving uitgevoerd. Dit is afhankelijk van het te behandelen gebied en de kliniek die de ingreep uitvoert.

Voorbereiding op de ingreep
Neem geen bloedverdunnende medicijnen in vanaf drie tot tien dagen voor de ingreep. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Stop hier dus enkele weken voor de ingreep volledig mee.

De ingreep
Vlak voor de ingreep tekent de plastisch chirurg het gebied af dat gecorrigeerd moet worden. Daarna word je onder verdoving gebracht. Via kleine sneetjes op onopvallende plaatsen wordt het te opereren gebied ‘opgespoten’ met een vloeistof die het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies vermindert. Als deze vloeistof is ingewerkt, brengt de plastisch chirurg een zuigbuis in via de huidsneetjes. Deze zuigbuis is aangesloten op een krachtige zuigpomp. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsnedes gehecht. In een enkel geval is het nodig een aantal drains (dunne slangetjes) in te brengen om overtollig wondvocht af te kunnen zuigen. Deze drains worden verwijderd als er bijna geen wondvochtproductie meer is. Meestal is dit na één of twee dagen.

Mogelijkheden en verwachtingen
Veel mensen zijn erg tevreden over de resultaten van liposuctie. In sommige gevallen kan het heel moeilijk zijn om een symmetrisch resultaat te krijgen. Bestaande onregelmatigheden in je huid kunnen niet gecorrigeerd worden. Het kan ook voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie juist onregelmatig wordt. Dat komt omdat liposuctie een moeilijk te doseren methode is. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet ter plaatse wordt weggezogen. Dit wordt vooraf allemaal besproken.

Na de ingreep
Na een liposuctie draag je ongeveer vier tot zes weken dag en nacht (behalve onder de douche) compressiekleding. Dit is om de huid goed op de onderlaag te laten verkleven. De pijn is over het algemeen goed te bestrijden met paracetamol. Na een of twee weken worden de hechtingen verwijderd. Het resultaat is vaak pas na maanden duidelijk.

Risico’s en complicaties
Liposuctie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, al komt dit bijna nooit voor. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen die pas na weken of soms maanden verdwijnen. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Het definitieve resultaat van een liposuctie kun je pas beoordelen na zes tot negen maanden. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat erg asymmetrisch. Dan is het noodzakelijk nog een aanvullende liposuctie uit te voeren.

Vergoeding
Liposuctie/liposculpture is een cosmetische ingreep en wordt niet vergoed door uw ziektekostenverzekeraar. Je moet dit dus zelf betalen.

Ultrasound liposuctie – de VASER methode
De Vaser methode is een vorm van ultrasound liposuctie en werkt door middel van geluidsgolven. Er zitten vele voordelen aan deze methode, maar het is niet voor iedereen de juiste oplossing.

lees meer over Ultrasound liposuctie – de VASER methode

Stem!